Kina01022023

Kina springer

foran Vesten

 

De vestlige lande forstærker den økonomiske og teknologiske krig mod Kina, men landet stormer foran Vesten på vitale områder. Det kan blive fatalt for vestlige virksomheder, hvis de kobler sig fra Kina

 

01.02.2023

 

Hugo Gaarden

 

Kina har altid overrasket Vesten, og det sker også i denne tid, hvor alle er blevet overrasket over, at Kina pludselig droppede sin nul-covid politik og nu satser på stærk økonomisk vækst og en ny åbenhed over for udlandet.

 

Hovedproblemet i Vesten er en udpræget mangel på indsigt i det kinesiske samfund samt en amerikansk tro på, at det kan lykkes at samle Vesten til en økonomisk og teknologisk krig for at bremse den kinesiske vækst. Det skal især ske ved at standse for eksport af de mest avancerede chips og anden teknologi til Kina og ved at udelukke nogle selskaber fra det vestlige marked, f.eks. Huawei.

 

Kina gennemlever i denne tid en udvikling, de fleste i Vesten ikke forstår rækkevidden af. Der har de seneste år været indgreb mod teknologivirksomheder som Tencent og Alibaba for at hindre dem i at blive en stat-i-staten. Det fik nogle udenlandske virksomheder og investorer til at trække sig ud af frygt for mere statsstyring. Teknologiaktierne styrtdykkede. Nu tonser de fremad, fordi der er kommet en afklaring efter indgrebene.

 

Kina har snarere været foran Vesten, når det drejer sig om at begrænse internetselskabernes magt – både økonomisk og politisk. EU-kommissionen forsøger at begrænse Googles magt og Amazons skatteunddragelser i Europa, og der er selv i USA mistillid til, at Elon Musk bruger sin oppustede børskapital til at sætte sig på et socialt medie som Twitter. Men i Vesten er det svært at gribe ind over for store selskaber. I Kina har staten nu tiltaget sig ”gyldne aktieposter” for at kunne få indflydelse på de mest vitale selskaber. Men de forbliver private.

 

...

Du kan læse hele artiklen som abonnent. Skriv til: hugo.gaarden@gmail.com