Finans160123

Uligheden vokser ekstremt, men

tager erhvervslivet det alvorligt?

 

Silicon-kollapset med Elon Musk i spidsen er et wake-up call for Europa, der risikerer at bliver løbet over ende af USA og Kina. De største virksomheder har forstærket uligheden ekstremt, og det fører til krav om højere skat på formuer

 

17.01.2023

 

Hugo Gaarden

 

Kløften mellem de rigeste og de fattigste verden over er vokset kraftigt de seneste ti år. Milliardærerne er blevet dobbelt så rige, mens den ekstreme fattigdom er vokset. Over 800 millioner får ikke mad nok.

 

Det viser en undersøgelse, som den britiske u-lands-organisation Oxfam har foretaget. Det mest barokke er, at 95 globale energi- og fødevarekoncerner har fordoblet deres indtjening i 2022 som følge af de prisstigninger, som krigen i Ukraine og inflationen har medført. Løsningen er en højere global formueskat, herunder af arv, foreslår Oxfam.

 

Det interessante er, at det globale erhvervsliv begynder at tage denne udvikling alvorligt, fordi uligheden kan give bagslag for erhvervslivet og den liberale økonomi. Det kommer f.eks. til udtryk på det årlige globale økonomiske topmøde, WEF, i Davos i Schweiz for virksomheder. Temaet i år er, at der er behov for et langt stærkere internationalt samarbejde for at undgå en fragmentering i stridende nationer og blokke, som når USA kræver lokal produktion for at tiltrække udenlandske selskaber og dermed for at styrke den amerikanske konkurrenceevne. Vi står over for en periode med ”polycrisis”, dvs. talrige kriser, mener WEF.

 

Verden befinder sig i en så kritisk situation, så nogle eksperter sammenligner med tiden lige op til Den første Verdenskrig, hvor økonomisk konkurrence mellem Storbritannien og Tyskland var den måske vigtigste årsag til krigen, og som i hvert fald bidrog til krigen. I år ventes en tredjedel af verdens økonomi at havne i recession, ifølge valutafonden IMF, og tre fjerdedele af verdens lande, især i u-landene, bliver nødt til at skære ned på de offentlige udgifter, f.eks. til undervisning og sundhed, fordi deres gæld er dræbende.

 

 

....

 

For at læse hele artiklen, kan du få abonnement. Henvendelse til: hugo.gaarden@gmail.com