Mellemøsten030123

Spændingerne skærpes

i Mellemøsten

 

Den nye israelske regering er den mest højreorienterede regering nogensinde. Den skærper bevidst konflikten med palæstinenserne. Desuden kan der ventes en langt hårdere kurs over for Iran, hvor folkepresset mod det religiøse styre stadig er kraftigt, og mens Iran har skabt alliancer med Rusland og Kina

 

03.01.2023

 

Hugo Gaarden

 

Mellemøsten er siden Den anden Verdenskrig blevet kaldt en krudttønde, og det er den stadig. Den kan tilmed blive antændt i den nære fremtid.

 

Der er alle ingredienser til en storkonflikt med den nye ultra-højre regering i Israel, med nye spændinger mellem Israel og palæstinenserne, med voldsomme konfrontation i Iran mellem befolkningen og det religiøse styre. Iran har skabt alliancer med Rusland og Kina og leverer droner til Rusland til brug i krigen i Ukraine. USA har trukket sig et par skridt tilbage. Til gengæld har Kina optrappet kontakten til både Iran og Saudi-Arabien, mens Europa er blevet stærkt afhængig af olie fra Golf-landene.

 

Det måske mest afgørende er den nye israelske regering under den tidligere regeringschef, Benjamin Netanyahu. I modsætning til den tidligere regering, som var bredt funderet, endog med deltagelse af et palæstinensisk parti i Israel, så går den nye regering i den stik modsatte retning: Med Likud som kernen og med yderligtgående små højrepartier og religiøse partier bryder regeringen så meget med praksis, at mange israeler frygter for demokratiet.

 

 

....

For at læse hele artiklen, kan du få abonnement. Skriv til: hugo.gaarden@gmail.com