USA-230822

Trump eller økonomien bliver

afgørende for midtvejsvalget

 

Donald Trump er stadig den mest afgørende faktor for Republikanerne, men den økonomiske udvikling kan blive lige så vigtig for begge partiers forsøg på at vinde Midtvejsvalget. At spå om præsidentvalget i 2024 er derimod en håbløs opgave

 

23.08.2022

Hugo Gaarden

 

Trump og økonomien. Det er de to mest afgørende faktorer op til det amerikanske midtvejsvalg i november.

 

Den tidligere præsident, Donald Trump er fortsat den stærkeste politiske faktor hos Republikanerne, og Biden-regeringen spiller højt spil ved at lade FBI beslaglægge dokumenter, som Trump ulovligt har taget med sig fra Det hvide Hus. Vil beslaglæggelsen give politisk bagslag, selv om Trump har handlet ulovligt?

 

Trump har haft held til at få valgt tro tilhængere ved primærvalgene, og det mest slående er det drønende nederlag til den moderate republikaner Liz Cheney, der i sin tid stemte for at bringe Trump for en rigsret, og hun betragtes som den eneste moderate republikanerne, der kan udgøre en trussel mod Trump ved præsidentvalget i 2024.

 

Men hun har øjensynlig besluttet at fortsætte kampen mod Trump, der har fået valgt uprøvede kandidater, der bakker op bag Trump og hans påstande om valgsvindel i 2020. Hun får dermed en essentiel rolle i Republikanernes forsøg på at få et bredere fundament, der kan give dem en chance for en mere midtsøgende, konservativ linje, hvor kompetence overgår populisme.

 

Spørgsmålet er bare, om de republikanske vælgere ønsker en sådan kurs. Ransagningen af Trumps bolig i Florida, hvor FBI har beslaglagt adskillige tophemmelige dokumenter, har ikke skræmt Republikanernes vælgere, og de retssager mod Trump og hans forretningsimperium, der er taget til, synes heller ikke at svække hans opbakning.

 

Han har som sædvanlig talt om heksejagt mod sig og giver konstant skiftende forklaringer på, hvorfor han har taget dokumenterne med sig.

 

Kulegravningerne af oprøret den 6. januar på Capitol Hill har heller ikke svækket opbakningen til Trump, selv om nogle af de mest konservative aviser har erklæret, at kulegravningerne viser, at Trump er uegnet til at lede landet.

 

Der skal med andre ord komme klippefaste beviser for, at han har foretaget handlinger, der er en trussel med USA's sikkerhed, og at han beviseligt har vildledt skattevæsenet, hvis det kan få en negativ virkning til Midtvejsvalget.

 

Derfor kan de næste ugers økonomiske udvikling blive mere afgørende for Republikanerne og Demokraterne. Selv om benzinpriserne er faldet den seneste tid, så er prisudviklingen – dvs. inflationen – fortsat et alvorligt tema, fordi det forværrer levestandarden. Men hvem rammer det mest – Republikanerne eller Demokraterne?

 

Høje benzinpriser og høje priser på dagligdagens forbrugsvarer kan ramme demokratiske vælgere hårdere, mens et prisfald på boliger samt kursfald på aktier som følge af den højere rente kan ramme de republikanske vælgere hårdere.

 

Centralbankens ageren kan derfor påvirke valget. Der er tydeligt tegn på, at centralbanken vil fortsætte med rentestigningerne og måske stramme kursen mere, end de fleste forventer. Det kan bringe USA tættere på en recession, men centralbanken betragter tydeligvis inflationen som et større problem end en økonomisk nedtur. Det kan føre til kursfald på aktiemarkederne og genere de republikanske vælgere mere end de demokratiske.

 

Omvendt er der en interessant tendens i amerikanske økonomi netop nu: Virksomhedernes indtjening er ikke faldet så meget som ventet, og beskæftigelsen er høj, ligesom lønindtjeningen er rimelig god.

 

Derfor vil den brede befolkningen og primært lønmodtagerne måske ikke føle sig så økonomisk udsat som mange velstående vælgere med store formuer.

 

Præsident Joe Bidens held med at få vedtaget en stor pakke om klimaet, skatterne og sundheden kan skabe større opbakning blandt demokratiske vælgere, fordi der er mange arbejdspladser i pakken, og fordi pakken især vil gavne den brede befolkning. Derfor kan centralbankens pengepolitik føre til en yderligere styrkelse af en lønmodtagervenlig økonomi trods inflationen og en eventuel recession – efter de seneste års enorme værdistigninger for aktionærerne.

 

Centralbankens beslutninger de næste måneder bliver derfor et lærestykke i, hvordan den vil operere både økonomisk og politisk. Centralbanken har under pandemien lagt betydelig vægt på at tage hensyn til beskæftigelsen.

 

Sidst på ugen holder centralbanken, Fed, sit traditionelle symposium i Jackson Hole i Rocky Mountains, og udtalelser fra Fed-formanden, Jerome Powell, og eventuelt andre centralbankmedlemmer vil give en indikation af, hvordan udfaldet af Midtvejsvalget bliver.