Israel191123

Vil Israel presse palæstinenserne ud

og gøre en to-stats-løsning umulig?

 

Den israelske hær har ikke haft succes med at bekæmpe Hamas og begynder nu en operation mod det sydlige Gaza. Det kan føre til en katastrofe for civilbefolkning. Det kan være første skridt til at fjerne palæstinenserne og undgå en palæstinensisk stat

 

19.11.2023

 

Hugo Gaarden

 

Krigen i Gaza kan føre til en historisk katastrofe for Gazas 2,2 millioner indbyggere og kan føre til et langt større problem for Israel og omverdenen end hidtil ventet. Det kan nemlig føre til, at Israel vil presse palæstinenserne ud af Gaza og Vestbredden og dermed ignorere det internationale samfunds og selv USA's krav om en to-statsløsning.

 

Kendsgerningen er, at den israelske hær – trods sønderbombningen af Nord-Gaza – ikke har formået at bekæmpe Hamas eller finde hverken store våbenlagre eller kommandocentret, som New York Times skriver i en reportage. Kun ca. 1000 Hamas-krigere er blevet dræbt, mens over 11.000 civile palæstinensere, herunder 4.500 børn, er blevet dræbt ved Israels offensiv i Gaza – efter Hamas´ brutale angreb den 7. oktober, hvor 1200 israelere blev dræbt.

 

Nu vil den israelske hær udvide sin offensiv fra det nordlige til det sydlige Gaza – ”til alle de steder, hvor Hamas er,” som hærens talsmand, Daniel Hagari, udtrykte det fredag. Over 2 millioner palæstinensere er presset sammen i det sydlige Gaza. Det svarer til halvanden gang Københavns befolkning på et område så lille som København. Den ene million blev tvunget sydpå af Israel – ”til sikkerhed”. Hvor skal de tage hen, hvis det helt store opgør mellem Hamas og Israels hær finder sted netop dér med bombardementer og bykrig? Det kan ende med en menneskelig katastrofe, dokumenteret med video-optagelser for hele verden.

 

Det vil lægge et enormt pres på både Israel for at acceptere en våbenhvile og på Hamas for at frigive ca. 240 gidsler. Men ingen af parterne viser tegn på at give sig. Israel vil have udryddet Hamas, og den arabiske verden betegner Israels krig i Syd som gidseltagning af 2,2 millioner civile. Hamas vil bruge mange af de 240 gidsler fra den 7. oktober for at få løsladt Hamas-fanger og for at give Israel et militært og politisk nederlag.

 

Israel har forsøgt at få de europæiske lande til at presse Egypten til at lade palæstinenserne tage til Sinai-halvøen – med påstand om at bringe dem i sikkerhed under den fortsatte krig. Egypten har afvist forlaget, fordi Egypten frygter, at Israel ikke vil tage dem til bage. Det har fået opbakning fra Jordan, der frygter, at Israel også vil presse palæstinenserne ud af Vestbredden til Jordan.

 

At tvinge de civile ud af Gaza kan være Israels eneste mulighed for at ødelægge Hamas, der forskanser sig blandt civilbefolkningen og i enorme tunnelanlæg under jorden. Det kan netop være Hamas´s strategi: At lokke Israel ind i et håbløst dilemma, hvor Israel må vælge mellem en politisk løsning eller fortsat krig, der kan ende i et massemord. Det sidste vil få det internationale samfund til at rejse sig mod Israel og føre Israel til en paria.

 

Det rejser et dramatisk perspektiv, som er nyt for de fleste, blot ikke for den religiøse højrefløj i Benjamin Netanyahus regering. Finansminister Bezalel Smotrich, der er leder af det højreorienterede religiøse parti Religiøs Zionisme, er talsmand for fordrivelsen af palæstinenserne. Allerede i 2017 lavede han en plan for fordrivelsen: En massiv udvidelse af bosættelserne skal ”gøre den arabiske drøm om en stat i Judæa og Samaria umulig”, hed det i planen, og det skal stille palæstinenserne over for to muligheder: De, der vil opgive deres aspirationer om deres egen stat kan blive, og de, der ikke vil opgive drømmen, ”vil få støtte til at udvandre til en af de mange arabiske stater, hvor de kan realisere deres nationale ambitioner.”

 

Hidtil er det kun politikere på den ekstreme højrefløj samt mange bosættere, som åbent har talt om at fordrive palæstinenserne, fordi de mener, at Vestbredden hører til jødernes oprindelige land. Det har ikke hidtil være Netanyahus politik, men hans nuværende og tidligere regeringer har bestræbt sig på at gøre en palæstinensisk stat umulig, især ved at udvide Vestbreddens 150 jødiske bosættelser og ved anneksioner, der vil presse palæstinenserne til at leve på et stadig mindre område.

 

Hamas-angrebet, som israelerne betragter som en massakre og en terrorhandlinger, samt Israels sønderbombning i Gaza vil give vind i sejlene for dé, der vil fordrive palæstinenserne, skriver Michael Young fra det amerikanske Carnegie-institut og fra Malcolm H. Kerr Carnegie Middle East Center. Han er redaktør af institutionernes nyhedsbrev Diwan. Mange i Israel betragter det i dag som umuligt for jøder og palæstinensere at leve et samspil, ikke engang med to uafhængige stater. Det kan ifølge Michael Young få mange til at vælge det værst tænkelige alternativ: Etnisk udrensning. Bliver det regeringens politik?

 

Men det kan blive en realitet, hvis krigen i Gaza udvikler sig stadig mere brutalt med enorme civile omkostninger. Det vil skabe voldsom modstand i den arabiske verden og i hvert fald også i dele af Vestens befolkninger. Krigen kan hurtigt spredes til Vestbredden, hvor der er voksende spændinger mellem bosætterne, der er blevet bevæbnede, og palæstinensiske grupper, der er parate til at bruge vold i kampen for deres egen stat.

 

Efter Hitlers massemord på jøderne og forsøget på at udrydde hver eneste jøde med den såkaldte Endlösung, bliver det ekstremt svært eller moralsk og politisk umuligt for netop jøderne at stå bag en ”endelig løsning” på konflikten mellem jøderne og palæstinenserne gennem en fordrivelse af et helt folkeslag.

 

Men situationen viser, at det er blevet endnu sværere at finde en to-statsløsning, selv om USA's præsident, Joe Biden, flere gange har sagt, at israelerne og palæstinenserne må have hver sin stat. Det er blevet sværere, fordi Israel har svært ved at udslette sin modstander uden voldsomme civile ofre, og fordi verden er blevet klar over, at palæstinenserne har ret til at have deres egen stat netop dér, hvor de levede i 2000 år.