Ukraine230123

Nu rykker en storkrig

om Ukraine nærmere

 

Den tyske kansler har afgørende svækket den tyske rolle i Ukraine-krigen, men alligevel er de tunge kampvogne, Leopold-2, på vej – et år efter krigens start. Vesten har dog endnu ikke lavet nogen strategi for krigen og dens afslutning

 

23.01.2023

 

Hugo Gaarden

 

De vestlige lande står i et strategisk valg, der kan blive knald og fald for Ukraine og for Europa. Hvor offensivt og direkte skal de involvere sig i krigen?

 

Ukraines militær står i en mere svækket position, end det er erkendt, og for at overleve er Ukraine nødt til at føre en langt mere offensiv krig end hidtil. Det viser de seneste par måneders udvikling på slagmarken og Ruslands terroristiske bombardementer af civilbefolkningen.

 

Det symboliseres i den groteske tyske debat om de tyske Leopard-2 kampvogne. Der er 2000 af dem i Europa, og de er bedre end de russiske og er nødvendige, hvis Ukraine skal kunne drive russerne tilbage fra Donbas og måske Krim, og de er nødvendige for at kunne standse en ventet russisk storoffensiv. Ukraine har i månedsvis tikket og bedt om dem, men den tyske kansler, Olaf Scholz, har hidtil nægtet at levere dem.

 

Han har foretaget et anerkendt tysk kursskifte ved at bakke militært op bag Ukraine – Zeitenwende, ligesom han og regeringen har gjort Tyskland uafhængig af russisk gas. Men ellers har han været tøvende under hele krigen. Han har ikke ville givet Vladimir Putin et ultimatum, hvis Putin invaderede Ukraine. Han har hele tiden talt om at undgå en eskalering af frygt for, at det kan føre til Putins brug af atomvåben. Nu er krigen endt i en russisk opslidningskrig á la Den første Verdenskrig.

 

....

 

Du kan læse hele artiklen som abonnent. Skriv til: hugo.gaarden@gmail.com